08.03.2022

РАБОТНИЦИ В ОБЛАСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ ИЛИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Насоки как да забележите измамна обява за работа, да научите какви са Вашите трудови облаги в Обединеното Kралство и на кого да се обадите, ако сте подложени на експлоатация на работното си място.

Знаете ли?

Високото търсене на работници в областта на производството на храни и земеделието означава че има по-голяма вероятност за експлоатация.

В момента работите ли или си търсите работа в областта на производството на храни или в земеделието? Дошли ли сте в Обединеното Кралство от друга държава? Знаете ли как да разпознаете измамна обява за работа? Знаете ли какви са Вашите трудови права в Обединеното Кралство? Имате ли нужда от помощ?

Как да се предпазите от измамни обяви за работа

Ако си търсите работа в Обединеното Кралство, важно е да сте нащрек и да знаете как да избегнете виртуални измами като  „фишинг“, когато измамник се представя за бизнес или за физическо лице, за да получи Вашата лична информация, а същи и „подправяне“, което е вид измама, при която измамник използва фалшива заглавка на имейл или IP адрес, за да Ви убеди в легитимността си – често с цел незаконна печалба.

Ето няколко основни индикатори за това дали дадена обява за работа е легитимна или не:

Лично и онлайн

 • Обявата изисква от Вас да заплатите, за да Ви осигурят работата. Не е необходимо да заплащате, за да започнете работа в Обединеното Кралство.
 • Работодателят иска предварително такса. Несигурните методи на плащане като Paysafecard трябва да бъдат причина за безпокойство, тъй като парите трудно могат да бъдат проследени през тези платформи.
 • Работодателят изисква да пазите тайни или Ви насърчава към незабавни действия.
 • Обявата предлага прекалено висока заплата.
 • Обявата предлага незабавна работа без интервю.

онлайн

 • Обявата е пълна с граматични грешки.
 • Обявата Ви насърчава да кликнете върху множество изходящи линкове.
 • Комуникацията от бъдещия работодател идва от личен имейл акаунт. Повечето компании имат свой собствен домейн.
 • Обявата се изпраща директно до Вас от неизвестен контакт.
 • Организацията има минимално онлайн присъствие. Легитимните обяви следва да водят до подходящ онлайн портал.
 • Обявата гарантира виза за Обединеното Кралство, като се използват документи, предоставени от лицето зад обявата.

Ако една обява изглежда прекалено добра, за да е истина, вероятно наистина е така.

Измамниците често крадат легитимни елементи от компании, за да се представят за тях, като например фирмени лога. Ако се съмнявате в легитимността на обява за работа или се тревожите, че самите Вие сте били измамени, можете да подадете жалба до Jobs Aware.

Измамните обяви за работа могат да се срещнат и офлайн. Трябва да сте наясно, че хората около Вас може да Ви обещават по-добра работа, но някои от тях могат да имат лоши намерения и всъщност може да Ви вербуват за експлоататорска работа.

Ако сте кандидатствали по схемата за сезонни работници, трябва да сте били наети чрез един от тези четири лицензирани оператора: Concordia, Pro Force, AG Recruitment and Management Ltd, или Fruitful Jobs. Ако не сте използвали гореизброените, офертата може да е била измамна и трябва да докладвате за нея на Jobs Aware.

Вече са Ви наели на работа?

Някои работодатели могат да се възползват от Вас. 

Те може да злоупотребят от ограниченото Ви владеене на английския език или, ако смятат, че Вие не разбирате правата си или нямате правен статут в Обединеното Кралство, да си спестят усилия като се опитат да се възползват от това.

Също така се споделя много подвеждаща информация, която може да Ви затрудни в узнаването на Вашите права.

Можете да получите безплатна, надеждна и поверителна поддръжка и помощ, ако:

 • Сте принудени да работите без да е подписан трудов договор.
 • Са направени необясними удръжки от заплатата Ви.
 • Сте принудени сте работите прекомерно много часове (над 50 часа седмично)
 • Сте получили заплахи или сте били сплашвани с Вашия статут на пребиваване в Обединеното Кралство.
 • Трябва да работите в опасни или нехигиенични условия.
 • Трябва да работите със специализирано оборудване или машини без професионално обучение.
 • Не сте получавали съответното заплащане за изработени допълнителни часове.
 • Сте били физически или психологически наранени от работодателя си.
 • Отказан Ви е платен отпуск по болест или сте карани да работите, дори когато сте се чувствали зле.
 • Сте принудени да живеете в опасно или пренаселено жилище, предоставено от Вашия работодател.
 • Вашият паспорт или документи за самоличност са били взети.

Ако сте преживели някое от тези, запишете случилото се като не забравяйте да включите подробности за:

 • Image

   Какъв е бил инцидентът

 • Image

  Кога се е случил

 • Image

  Къде се е случил

 • Image

  Кои са участниците

Вашите трудови права в Обединеното Кралство

Имате право да не подлежите на експлоатация или злоупотреба, независимо от вашия правен статут. Въпреки че поддръжката може да варира в зависимост от конкретните  обстоятелства, всеки, който работи в Обединеното Кралство, има права. Не е редно да Ви карат да се чувствате безсилни.

Право на минималната работна заплата за страната.

Ако работите като земеделски работник в Обединеното Кралство, трябва да получавате най-малко минимална работна заплата за страната.

Към април 2021 г. в Обединеното Кралство тя е £8,91 на час, ако сте на възраст над 23 години, £8,36, ако сте на възраст между 21 и 22 години, и £6,56, ако сте на възраст между 18 и 20 години. От април 2022 г. МРЗ трябва да се повиши до £9,50/час за над 23-годишните, £9,18/час, ако сте на възраст 21-22 години, и £6,83/час, ако сте на възраст между 18 и 20 години. Ако работите извънредно, Вашият работодател трябва да Ви заплати за допълнителното време, което сте работили, а средната Ви заплата за общите часове, които сте работили, не трябва да пада под МРЗ.

Трябва да получите потвърждение за заплащане на заплата под формата на фиш. Някои работодатели може да издадат Вашия фиш за заплащане по електронен път.  Ако нямате достъп до цифрово устройство, което да Ви позволи да прегледате фиша за заплатата си, не забравяйте да поискате фиша си в писмен вид.

Ясна информация за удръжките от заплатата

Всяка сума, удържана от заплатата Ви, трябва да бъде ясно посочена във Вашия фиш. Обичайно е да има удръжки за данъци и държавни осигуровки. Други удръжки, като например за транспорт, храна или жилище, може да са незаконни.

Право на безопасна работна среда

Земеделието може да бъде опасна индустрия. Съгласно законодателството на Обединеното Кралство, работодателите трябва да гарантират безопасността и благосъстоянието на своите служители доколкото това е на практика разумно. Ако Вашият работодател наема пет или повече човека, той трябва да има въведена политика, в която да изложи плана си за действие относно стандартите за здраве и безопасност при работа. Всички служители, включително тези, които имат проблеми с разбирането на английски език, трябва да могат да разберат информацията, предоставена в тази политика.

Личните предпазни средства (ЛПС) трябва да бъдат предоставени безплатно от Вашия работодател, когато са необходими, и трябва да бъдат маркирани с CE.

За да изтеглите безплатно одобрено от правителството ръководство за здраве и безопасност в селското стопанство, посетете уебсайта на HSE.

Заплащане на отпуск по болест и отпуск по болест

Ако сте наети на работа преди 1-ви октомври 2013 г., имате право на обезщетение за болнични за земеделски работници (ASP) в Англия. Трябва да сте наети без прекъсване от един и същ работодател поне 52 седмици преди първия ден на Вашето отсъствие. За допълнителна информация относно ASP кликнете тук.

Ако сте селскостопански работник в Шотландия или Уелс и сте работили при един и същ работодател повече от 52 седмици, имате право да получавате обезщетение за болнични от Вашия работодател. Въпреки това Вие не отговаряте на изискванията, ако претърпите нараняване извън работното място или когато пътувате до или от работното си място. Точните подробности за обезщетенията по болест в Уелс са описани подробно в раздел 8 на това ръководство. Точните подробности за обезщетенията по болест в Шотландия са описани подробно тук

Годишен отпуск и ваканционен отпуск По закон имате право на минимален брой седмици платен отпуск годишно, считано от първия Ви работен ден. Това включва работници на непълно работно време и срочни договори. Подробности за правото Ви за почивка трябва да бъдат включени в договора Ви, но можете да намерите повече информация тук.

При напускане на работа Вашият работодател е задължен по закон да приключи договора Ви и да Ви осигури заплащане за отпуск т.е. парите, натрупани за неизползвания отпуск.

Вашият работодател има право да реши кога да вземете отпуск, но ако имате проблеми с получаването на разрешение и се намирате в Англия или Уелс, трябва да се обадите на GLAA на 0345 602 5020.

Подкрепа след несправедливо уволнение или загуба на часове

Ако сте били уволнени от работа и смятате, че решението е несправедливо, може да го обжалвате. За да проверите дали отговаряте на условията за обжалване, посетете Уебсайта на Acas. Ако търсите правен съвет относно предявяването на иск, посетете тази страница.

Договор за работа

Преди да започнете работа, трябва да получите писмен договор от Вашия работодател, очертаващ работата. Това включва ясно описание на това, което ще правите, къде ще работите, колко ще Ви бъде платено, кога ще Ви бъде платено и отпуската, която ще Ви се полага.  Вашият работодател също трябва да Ви предостави писмена декларация за работа, ако сте наети за период по-дълъг от един месец.

Обърнете внимание че самостоятелно наетите работници нямат същите права като наетите работници. Работниците в агенция получават същите условия като пряко наетите работници на назначение след 12 седмици непрекъсната заетост.

Защита срещу дискриминация, малтретиране и сексуален тормоз

Незаконно е да бъдете дискриминирани, малтретирани или тормозени поради Вашия национален произход, наличието на езикова бариера, пол, възраст, сексуална ориентация, увреждане, бременност, отпуск по майчинство или раса.

Право на минималната работна заплата за страната

Ако работите в производството на храни в Обединеното Кралство, трябва да получавате най-малко минимална работна заплата за страната.

Към април 2021 г. в Обединеното Кралство тя е £8,91 на час, ако сте на възраст над 23 години, £8,36, ако сте на възраст между 21 и 22 години, и £6,56, ако сте на възраст между 18 и 20 години. От април 2022 г. МРЗ трябва да се повиши до £9,50/час за над 23-годишните, £9,18/час, ако сте на възраст 21-22 години, и £6,83/час, ако сте на възраст между 18 и 20 години. Ако работите извънредно, Вашият работодател трябва да Ви плати за допълнителното време, което сте работили, а средната Ви заплата за общите часове, които сте работили, не трябва да пада под МРЗ.

Трябва да получите потвърждение за заплащане на заплата под формата на фиш. Някои работодатели може да издадат Вашия фиш за заплащане по електронен път. Ако нямате достъп до цифрово устройство, което да Ви позволи да прегледате фиша за заплатата си, не забравяйте да поискате фиша си в писмен вид.

Ясна информация за удръжките от заплатата

Всяка сума, удържана от заплатата Ви, трябва да бъде ясно посочена във Вашия фиш. Обичайно е да има удръжки за данъци и държавни осигуривки. Други удръжки, като например за транспорт, храна или жилище, може да са незаконни.

Право на безопасна работна среда

Производството на храни може да бъде опасна индустрия. Съгласно законодателството на Обединеното Кралство работодателите трябва да гарантират безопасността и благосъстоянието на своите служители доколкото това е на практика разумно. Ако Вашият работодател наема пет или повече човека, той трябва да има въведена политика, в която да изложи плана си за действие относно стандартите за здраве и безопасност при работа. Всички служители, включително тези, които имат проблеми с разбирането на английски език, трябва да могат да разберат информацията, предоставена в тази политика.

Личните предпазни средства (ЛПС) трябва да бъдат предоставени безплатно от Вашия работодател, когато са необходими, и трябва да бъдат маркирани с CE.

За да изтеглите безплатно одобрено от правителството ръководство за здравеопазване и безопасност в производството на храни и напитки, посетете уеб сайта на HSE.

Заплащане на болничен и отпуск по болест

Хората, които работят около незапечатани храни докато страдат от определени инфекции, могат да замърсят храната или повърхностите, с които храната контактува.

Ако имате инфекция на стомаха или червата и/или инфектирана област от кожата, която не може да бъде покрита, трябва да бъдете отстранени от работа до 48 часа след края на симптомите Ви. Обърнете внимание че има изключения от това правило в зависимост от вида на инфекцията, която имате. Можете да проверите дали инфекцията Ви отговаря на изискванията за спиране от работа в раздел 10 на този доклад от Агенцията за хранителните стандарти.

Законоустановеното заплащане за болнични (SSP) е на разположение за всички работници, с горна граница от £95,85 на седмица за период до 28 седмици. Отговаряте на условията ако сте отсъствали от работа в продължение на четири дни или повече, съобщили сте за болестта си на работодателя си и сте заработвали средно поне £120 на седмица (преди данъци) за последните 8 седмици.  Като изключение SSP не е на разположение, ако сте на свободна практика или получавате законово установено заплащане за майчинство.

Годишен отпуск и ваканционен отпуск

По закон имате право на минимален брой седмици платен отпуск годишно, считано от първия Ви работен ден. Това включва работници на непълно работно време и срочни договори. Подробности за правото Ви за почивка трябва да бъдат включени в договора Ви, но можете да намерите повече информация тук.

При напускане на работа Вашият работодател е задължен по закон да приключи договора Ви и да Ви осигури заплащане за отпуск т.е. парите, натрупани за неизползвания отпуск.

Вашият работодател има право да реши кога да вземете отпуск, но ако имате проблеми с получаването на разрешение и се намирате в Англия или Уелс, трябва да се обадите на GLAA на 0345 602 5020.

Подкрепа след несправедливо уволнение или загуба на часове

Ако сте били уволнени от работа и смятате, че решението е несправедливо, може да го обжалвате. За да проверите дали отговаряте на условията за обжалване, посетете уебсайта на Acas. Ако Ви трябва правен съвет относно предявяването на иск, посетете тази страница.

Трудов договор

Преди да започнете работа трябва да получите писмен договор, очертаващ работата. Това включва ясно описание на това, което ще правите, къде ще работите, колко ще Ви бъде платено, кога ще Ви бъде платено и отпуската, която Ви се полага.  Вашият работодател също трябва да Ви предостави писмена декларация за работа, ако сте наети за период по-дълъг от един месец.

Защита срещу дискриминация, малтретиране и сексуален тормоз

Незаконно е да бъдете дискриминирани, малтретирани или тормозени поради Вашия национален произход, наличието на езикова бариера, пол, възраст, сексуална ориентация, увреждане, бременност, отпуск по майчинство или раса.

Можете да получите безплатна, надеждна и поверителна помощ и подкрепа, ако сте срещнали проблеми с достъпа до тези права. Не забравяйте да  изтеглите брошура с правата на работещите на GLAA за помощ на родния Ви език.

Вашият работодател също е длъжен да провери дали имате законно право да работите в Обединеното Кралство. Ако сте британски гражданин или гражданин на ЕИП, който е работил в Обединеното Кралство преди 31 декември 2020 г., в момента отговаряте на условията за работа в Обединеното Кралство и следователно не е необходимо да имате работна виза. Ако обаче не попадате в тези категории, имате нужда от работна виза. Ако Ви трябва помощ, свързана с правото Ви да работите в Обединеното Кралство, посетете тази страница.

Научете повече за правата си в Обединеното кралство и за това къде можете да намерите подкрепа в приложението Just Good Work.

Свързване с организации

Ако се притеснявате, че правата Ви не се спазват или че сте станали жертва на измамна обява за работа, свържете се с тези организации за поверителна помощ и съвет. Ако сте станали свидетели или смятате, че сте жертва на трудова експлоатация, можете да се обадите безплатно и анонимно на Crimestoppers на 0800 555 111. Ако се намирате в Англия или Уелс, можете също да подадете жалба до GLAA тук.

Ако сте били заети в селскостопанския сектор в Англия преди 1-ви октомври 2013 г., можете да се свържете с телефонната линия за помощ на Acas 0300 123 1100 или да използвате Линията за помощ онлайн на Acas за да получите допълнителни съвети. Можете също да подадете жалба до Агенцията за плащания в селските райони (Rural Payments Agency)тук.

Ако работите в сектора на производството на храни и искате да подадете жалба за престъпление, свързано с производството на храни, можете да го направите в уебсайта на Агенцията по хранителни стандарти (Food Standards Agency).

Ако е възможно, когато се свързвате за помощ с организациите по-долу, моля да споменете Project Fair Life като референт, за да могат те по-добре да разберат какъв вид подкрепа да Ви предоставят.

JobsAware

Jobs Aware предоставя безплатна помощ и съвети на работници в Обединеното Кралство, които са пострадали от измами при работа или нечестни работни практики.

https://www.jobsaware.co.uk/

Modern Slavery Helpline

Телефонната линия за модерно робство и експлоатация предоставя информация, съвети и насоки относно всеки проблем на модерното робство, пред когото се изправятпотенциални жертви в цялото Обединено кралство. Ние сме безплатни, поверителни, достъпни денонощно и на 200 езика.

08000 121 700

https://www.modernslaveryhelpline.org/

The Salvation Army

The Salvation Army предоставя специализирана подкрепа на всички пълнолетни жертви на съвременното робство в Англия и Уелс. Това дава повече достъп до помощ за намиране на работа и жилище, здравеопазване, правни консултации и финансова подкрепа. Нашата поверителна телефонна линия за препоръка 0800 808 3733 е на разположение денонощно

0300 3038151

https://www.salvationarmy.org.uk/modern-slavery

National Debtline

National Debtline предоставя безплатни съвети и ресурси, които да Ви помогнат да се справите с дълговете си. Можете да получите достъп до National Debtline по телефон, по уеб

0808 808 4000

https://nationaldebtline.org/contact-us/

Porchlight

„Porchlight“ е базирана в Кент благотворителна организация, която предоставя подкрепа, съвети и насоки на хора, които са бездомни или са изложени на риск да останат без дом. Ако сте бездомни или имате проблеми, които биха могли да Ви изложат на риск да загубите настаняването си в Кент, можете да се свържете с тяхната безплатна телефонна линия за съвет.

0800 567 7699

https://www.porchlight.org.uk/

RSABI

RSABI е благотворителна организация, която подкрепя работещите в шотландското земеделие. Това включва селскостопански работници, включително сезонни работници. Ние предлагаме практическа, емоционална и в някои случаи финансова подкрепа. Нашите услуги са напълно безпристрастни и поверителни. Нашата телефонна линия работи целогодишно - 0300 111 4166. Имаме и специална телефонна линия за помощ за сезонни работници, с налични преводачески услуги - 0300 111 4160.

0300 111 4166

https://rsabi.org.uk/How-RSABI-can-help

Hope For Justice

„Hope for Justice“ предлага услуги, които предоставят персонализирани и специализирани съвети и насоки. Подкрепяме пострадалите да разберат законните си права и обезщетения, както и да разберат ако имат на разположение правни средства за защита. Ако искате да научите повече за това как можем да Ви помогнем, или ако сте изправени пред някакви трудности или имате въпроси, свързани с Вашата заетост и отношението към Вас като работещ в Обединеното кралство, моля, не се колебайте да се свържете с нашия многоезичен екип чрез [email protected] или ни се обадете на 0300 008 8000. (Нашето работно време е от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 ч. и можем да осигурим устен превод по телефона, при необходимост)

0300 008 8000

[email protected]

https://hopeforjustice.org/news/questions-about-survivor-care-in-the-uk/

Migrant Help

Migrant Help подпомага хората, засегнати от разселване и експлоатация в Шотландия. Осигуряваме специализирана подкрепа и настаняване на жертви на трафик на хора и съвременно робство, а също така и на техните зависими.

0141 8847900

[email protected]

https://www.migranthelpuk.org/contact

Centrepoint Outreach

„Centrepoint Outreach“ е благотворителна организация, която гарантира, че бездомните и уязвимите хора в Бостън и околностите имат възможност да подобрят обстоятелствата си и да постигнат пълния си потенциал. Нашият център за посещения включва съоръжения за хора, които нощуват навън, предоставяне на насоки и помощ, препоръки, указателни табели, колети с храна при спешни случаи и предоставяне на мебели. Нашият център за посещения, магазин, офиси и склад се намират на 15 Red Lion Street, Бостън и са достъпни от 9:30 ч. - 12:00 ч. и 14:00 ч. - 15:30 ч.

01205 306 900

https://centrepoint-outreach.com/what-we-do/

Medaille Trust

Проектът Moving On на Medaille Trust работи с хора, преживели съвременно робство, в Чешир и Мърсисайд, Уест Мидландс, Лондон, Кент, Хемпшир, Уилтшир и Манчестър. Предоставяме помощ при водене на дела, достъп до образование и заетост, достъп до консултантски и здравни услуги, интеграция в общността, достъп до правосъдие и независим живот. Лицата могат сами да се обърнат към нас, като използват формуляра на нашия уебсайт на адрес: https://www.medaille-trust.org.uk/moving-on/moving-on-project-referral

0800 06 999 16

[email protected]

https://www.medaille-trust.org.uk/moving-on/moving-on-project-referral

Ella's

В Ella's правим всичко възможно, за да гарантираме, че жените, оцелели от трафик и експлоатация в Лондон, имат всичко необходимо, за да се възстановят и да изградятбезопасен и свободен живот за себе си. Ние предлагаме настаняване в сигурно жилище, грижи, за да помогнем на оцелелите да се възстановят от преживяванията си, и подкрепа в общността, за да им помогнем да изградят безопасен, независим живот

[email protected]

https://www.ellas.org.uk/get-help

TARA

TARA предоставя подкрепа на жени, които могат да бъдат обект на трафик или експлоатация, с цел търговска сексуална експлоатация в Шотландия. Работим с жени за достъп до безопасно настаняване, правни съвети, здравни грижи и психологически оценки

0141 276 7724

[email protected]

https://www.saferglasgow.com/

St Petrocs

St Petrocs е независима благотворителна организация, работеща с хора, които са бездомни в Корнуол. Имаме два ресурсни центъра за посещение, единият на City Road, Truro, а другият в Breadline Centre, Penzance. Тези центрове предлагат на тези, които спят навън, живеят на места, на които са уязвими или са изложени на непосредствен риск от бездомност, помощ за намиране на квартира, заедно с общи съвети по въпроси, свързани с жилище, социални помощи и независим живот. Ако вие или някой, когото познавате, може да сте изправени пред бездомност, ние предоставяме поверителен съвет и подкрепа.

01872 264153

https://www.stpetrocs.org.uk/

Ако Вие или някой Ваш познат сте в непосредствена опасност,  обадете се на телефон 999.