1. Ce este exploatarea sexuală?
2. Semne de exploatare sexuală
3. Unde poate avea loc exploatarea sexuală?
4. Metode de recrutare și control
Această pagină oferă sfaturi de siguranță și informații despre traficul de persoane și exploatarea sexuală.
Dacă vreunul dintre aceste aspecte vi se aplică, să știți că aveți la dispoziție sprijin.
Există organizații care pot oferi sprijin și îngrijire victimelor exploatării. Nu sunteți singură, iar ajutorul este disponibil. Dacă vă aflați în pericol imediat, vă rugăm să luați legătura cu o persoană de încredere sau cu forțele de ordine la 112.
Dacă aveți nevoie de sprijin, vă rugăm să contactați eLiberare pentru consiliere gratuită și confidențială de luni până vineri. De asemenea, vă putem îndruma către organizația noastră parteneră IJM.
eLiberare este o organizație non-profit care luptă de peste 10 ani împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România.
IJM utilizează o abordare multidisciplinară, holistică și bazată pe traumă pentru a sprijini victimele traficului de persoane. În funcție de nevoile și circumstanțele unui anumit caz, serviciile pot include reprezentare juridică, protecție, sprijin psihosocial și alte servicii sociale.
Vă rugăm să ne contactați prin acest e-mail pentru a fi îndrumate către IJM: [email protected]
1. Sofia
Sofia a cunoscut o prietenă la universitate de care s-a apropiat rapid. Într-o zi, prietena ei i-a spus că sora ei mai mică are nevoie de tratament medical urgent, dar familia ei nu are destui bani. La scurt timp după aceea, cineva s-a apropiat de Sofia și i-a spus că știe despre o oportunitate de a face bani rapid.
Sofia a vrut să fie acolo pentru prietena ei și s-a gândit că ar putea fi o modalitate grozavă de a o ajuta. Sofia nu știa că va fi forțată să vândă servicii sexuale. Mai târziu, ea a descoperit că a fost recrutată și prietena ei. S-a simțit blocată și presată să continue pentru că exploatatorul ei a amenințat-o. Era foarte speriată. Sofia a reușit în cele din urmă să scape cu ajutorul unei supraviețuitoare anterioare care a pus-o în contact cu o organizație specializată în ajutorarea supraviețuitorilor exploatării sexuale.
2. Adriana
Adriana avea 17 ani când a început să se întâlnească cu Andrei, un bărbat foarte drăguț care a început să vorbească cu ea pe Instagram. Întotdeauna o complimenta și îi oferea cadouri. În primele șase luni de relație, el a fost respectuos, afectuos și înțelegător. A ascultat-o când s-a plâns de problemele ei de familie și a mângâiat-o. Cu toate acestea, încet a început să ceară tot timpul Adrianei. El a făcut-o să se simtă vinovată pentru că a petrecut timp cu prietenii ei și a izolat-o de familia ei. I-a spus că, dacă vrea să rămână cu el, ar trebui să meargă să locuiască în Marea Britanie pentru a avea o viață mai bună.
Adriana l-a urmat si cand au ajuns, acesta i-a confiscat actele de identitate si a obligat-o sa ofere barbatilor servicii sexuale in schimbul mancării. Când ea a refuzat, el a amenințat că îi va trimite înregistrările familiei cu ea. El a păstrat toți banii pe care i-a câștigat și a spus că îi datorează bani. După 3 ani, un client a ajutat-o pe Adriana să evadeze și să se întoarcă în România unde a găsit sprijin.
Exploatarea are loc în întreaga lume, dar există date minime despre aceasta la nivel global.
Vrem să înțelegem exploatarea cât de mult putem pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili la ea și a crește gradul de conștientizare cu privire la prevalența ei.
Ne poți ajuta să facem asta?
Aplicația STOP APP permite oricărei persoane care:
-> să raporteze în mod sigur și anonim acest lucru prin intermediul aplicației STOP APP.
Nu va exista nicio înregistrare a raportului trimis pe telefonul dumneavoastră. Vă rugăm să vă asigurați că vă aflați într-un loc sigur, departe de locul incidentului suspectat, atunci când faceți raportarea.
STOP THE TRAFFIK este o organizație de prevenire a traficului de persoane. STOP APP colectează poveștile persoanelor cu privire la traficul de persoane la nivel mondial pentru a întrerupe și preveni această infracțiune. Nu suntem o organizație de salvare și această aplicație nu este monitorizată 24/7. Dacă cineva se află în pericol imediat sau dacă a fost comisă o infracțiune, vă rugăm să contactați autoritățile de încredere.