19.09.2023

ROMÂNII ÎN LONDRA

Ferește-te de exploatare și cere ajutor

Această pagină oferă informații despre cum te poți feri de exploatare în Londra și despre organizațiile pe care le poți contacta dacă ai nevoie de ajutor și sprijin.

Meniu

Această pagină conține următoarele informații. Poți apăsa pe una dintre opțiuni ca să ajungi direct la acea opțiune.

Introducere

Cum să te ferești de exploatare în Londra

Detalii despre organizațiile care te pot ajuta

Informații despre traficul de persoane

Sesizează un incident în THE STOP APP

Introducere

Mulți oameni din România se mută în Londra după ce primesc oportunități de angajare și promisiunea unei vieți mai bune. Sunt rapoarte potrivit cărora o dată ajunși în Londra oamenii realizează că locurile de muncă nu sunt cele promise, mulți oameni ajungând să fie exploatați la locul de muncă. Printre tipurile de exploatare remarcate sunt:

 • interzis să iei pauze, să te odihnești sau să îți iei concediu
 • amenințări, intimidare sau abuz
 • cazarea pusă la dispoziție de către locul de muncă să fie într-un loc inadecvat, aglomerat și insalubru
 • A fost forțat să facă ceva ce nu se simțea confortabil să facă

Dacă ai trecut prin una dintre situațiile de mai sus, se poate să fi fost exploatat(ă) și asta nu ar trebui tolerat.

Dacă te-ai mutat în Londra pentru un loc de muncă, dar nu este ce ți s-a promis, poți obține ajutor. Câteva dintre organizațiile menționate pe această pagină pot ajuta în cazuri de trafic de persoane și pot oferi sfaturi de natură legală, pentru cazare, angajare sau imigrare.

Este important să reții că drepturile tale în Marea Britanie depind de legalitatea statutului de imigrant.

Ai dreptul să fii în siguranță și ferit de rețele de trafic, indiferent unde te-ai născut, de unde vii sau de statutul legal. Meriți să fii în siguranță.

Cum să te ferești de exploatare în Londra

Unii oameni care îți oferă un loc de muncă ar putea să profite de pe urma ta dacă nu vorbești engleză sau dacă nu cunoști bine sistemul din Marea Britanie..

Se poate să treacă limita dintre plata în numerar și exploatare.

Ca să te ferești de exploare, trebuie să iei în considerare următoarele patru lucruri:

SPUNE OAMENILOR UNDE LUCREZI Notează adresa și trimite-o prietenilor și familiei tale. De asemenea, poți să le trimiți o poză cu adresa și să le trimiți locația ta pe telefon. SALVEAZĂ NUMERELE DE URGENȚĂ PE TELEFONUL MOBIL Ține-l mereu cu tine. Ține la îndemână numele organizațiilor care te pot ajuta. PĂSTREAZĂ MEREU ÎN SIGURANȚĂ DOCUMENTELE DE IDENTITATE, DE CĂLĂTORIE ȘI DOCUMENTELE PERSONALE Nu îl lăsa pe angajator să le păstreze. CONTRACTELE DE ANGAJARE SUNT MENITE SĂ TE PROTEJEZE Lipsa unui contract implica un risc la adresa drepturilor tale de muncă, cum ar fi plata pentru munca prestată.

Apasă pe una dintre secțiunile de mai jos pentru a afla mai multe despre ce înseamnă o recrutarea suspectă și explotatoare și despre drepturile tale, dacă ai dreptul să muncești.

 • Construcții
 • Catering/industria ospitalității
 • Fabrici
 • Depozit

Această listă nu este completă. Poți să fii exploatat în orice sector. Dacă ți se întâmplă, poți primi ajutor.

Nu ar trebui să fii înșelat(ă) sau constrâns(ă) în niciun moment în procesul de recrutare.

Poți să fii înșelat(ă) cu privire la condițiile de muncă sau natura locului de muncă, legalitatea statutului de muncă și imigrare, condițiile de trai sau cu privire la salariu.

Tu și cei dragi nu ar trebui să fiți amenințați, reținuți sau îngropați în datorii. Banii și documentele tale personale nu ar trebui să fie reținute.

Dacă ai trecut prin oricare dintre situațiile de mai sus, trebuie să știi că un astfel de comportament nu trebuie tolerat și că sunt organizații care te pot ajuta. 

Un proces de recrutare care prezintă oricare dintre caracteristicile de mai jos ar trebui să îți trezească suspiciuni:

ȚI SE CERE SĂ PLĂTEȘTI O TAXĂ CA SĂ ȚI SE GARANTEZE LOCUL DE MUNCĂ. RECRUTERII PUN PRESIUNE PE TINE ȚI SE SPUNE CĂ NU E NECESAR UN CONTRACT DE ANGAJARE RECRUTERII ÎȚI PROMIT UN LOC DE MUNCĂ FĂRĂ A VERIFICA DACĂ AI DREPTUL SĂ MUNCEȘTI NU ȚI SE COMUNICĂ SALARIUL ÎN NICIO ETAPĂ DIN PROCESUL DE RECRUTARE ANGAJATORUL ÎȚI CERE SĂ ȚII SECRETUL ORGANIZAȚIA ARE O PREZENȚĂ ONLINE MINIMĂ

Poți sesiza orice anunț de recrutare suspect prin THE STOP APP.

Contracte de angajare

Un contract este un acord scris despre munca pe care o vei presta, cât vei fi plătit(ă), orele pe care le vei munci, câte zile de concediu vei avea și alți termeni.

Contractul trebuie să fie în formă scrisă Acesta trebuie să fie semnat de dumneavoastră și de persoana care vă dă de lucru. Trebuie să primești o copie a contractului Trebuie să conțină informații corecte

Contractul nu ar trebui să fie în întregime în favoarea persoanei care vă dă de lucru și nu ar trebui să vă facă să renunțați la drepturile dumneavoastră de muncă.

Prin ce nu ar trebui să treci la un loc de muncă:

 • Să ți se refuze dreptul la pauze, odihnă și/sau concediu anual
 • Să fii intimidat(ă), obligat(ă) și/sau abuzat(ă) fizic sau emoțional
 • Să trăiești într-un loc inconfortabil și insalubr pus la dispoziție de locul de muncă
 • Să fii forțat(ă) să faci ceva inconfortabil
 • Să ți se rețină salariul sau să fii plătit(ă) mai puțin decât ați agreat
 • Să ți se deducă din salariu pentru a achita costurile de recrutare (nimeni nu are dreptul să forțeze pe cineva să lucreze, chiar dacă acea persoană datorează bani).
 • Să lucrezi în condiții nesigure
 • Să ți se restricționeze sau să nu ai acces la veniturile tale
 • Să lucrezi în exces zile sau ore
 • nu ai acces la pașaportul tău sau la actele tale de identitate
 • Să ți se restricționeze mișcarea

Dacă ai trecut prin oricare dintre situațiile de mai sus, nu ar trebui să tolerezi și sunt organizații care te pot ajuta. 

Poți sesiza astfel de incidente prin THE STOP APP. Dacă este posibil, pozează sau filmează toate încălcările la locul de muncă pentru a le documenta. Dacă cineva este în pericol iminent sau dacă un delict are loc sau s-a întâmplat deja, apelează la serviciile de urgență.

Asigură-te că ai notat ce s-a întâmplat, inclusiv detalii precum:

NATURA INCIDENTULUI CÂND S-A ÎNTÂMPLAT UNDE S-A ÎNTÂMPLAT CINE A FOST IMPLICAT

Dacă ai dreptul să lucrezi în Marea Britanie, ai anumite drepturi de muncă care diferă în funcție de statutul de muncă. Acestea pot include:

 • Protecție de discriminare
 • Un loc de muncă în siguranță
 • Câștigarea salariului minim național
 • Primirea contractului și a fișelor de plată
 • Protejarea de deduceri ilegale din salariul tău
 • Pauze de muncă
 • Concediu anual plătit
 • Concediu de maternitate/paternitate plătit
 • și altele

 The Work Rights Centre menționat mai jos poate să îți ofere sfaturi legate de drepturile de angajare.

Salariul minim național este salariul minim la care au dreptul aproape toți lucrătorii. În Marea Britanie, salariul minim este stabilit de guvern și niciun angajat sau muncitor din această țară nu ar trebui să primească mai puțin. Sunt câteva excepții pentru minori, anumite bone, voluntari, traineri și muncitori la fermă. Dacă nu ești sigur(ă), ar trebui să ceri sfatul unei organizații.

Salariul minim național în Marea Britanie depinde de vârsta ta:

 • între 18 și 20 de ani: 7,49 lire/oră
 • între 21 și 22 de ani: 10,18 lire/oră
 • peste 23 de ani: 10,42 lire/oră

Aceste bareme se vor schimba, cel mai probabil, în 2024.

Pentru informații referitoare la salariul minim național în alte țări, poți consulta această pagină pentru mai multe detalii.

Te rugăm să reții că sunt organizații care ajută oameni în situația ta. Poți afla detalii mai jos despre organizațiile care ajută și sprijină în acest sens.

Detalii despre organizațiile care te pot ajuta

Tu sau cineva cunoscut a fost maltratat, exploatat sau are nevoie de sfaturi legale, despre cazare sau imigrare? Dacă da, te rugăm să contactezi aceste organizații pentru ajutor și sfaturi gratuite și confidențiale. Câteva dintre aceste organizații se adresează în mod special oamenilor care locuiesc în Kensington și Chelsea, Hammersmith și Fulham și Westminster.

Dacă vei contacta oricare dintre organizațiile de mai jos, te rugăm să menționezi numele nostru, STOP THE TRAFFIK.

STOP THE TRAFFIK nu poate oferi sprijin direct, dar te putem îndruma spre organizațiile care pot.

Serviciile de urgență

Dacă tu sau cineva cunoscut e în pericol imediat, apelează la numărul de urgență european 112. Apelul este gratuit, 24 din 7, de oriunde din Uniunea Europeană și Marea Britanie. Cetățenii pot suna la 112 pentru a contacta serviciile de urgență, inclusiv poliția, servicii medicale de urgență sau pompierii.

112

116111 Linia europeană de ajutor pentru copii și adolescenți

Linia europeană de ajutor pentru copii și adolescenți oferă sprijin psihologic gratuit pentru copii și adolescenți. Serviciul ajută copiii care au nevoie de îngrijire și protecție și îi pune în legătura cu serviciile și resursele necesare. Linia funcționează 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Apelul este gratuit.

116111

Consiliul local

Dacă sunteți un adult sau un copil cu nevoi de îngrijire și sprijin, puteți lua legătura cu consiliul local. Este posibil ca acesta să vă poată ajuta. Puteți găsi consiliul dvs. local pe linkul inclus mai jos.

https://www.gov.uk/find-local-council

Linia de asistență telefonică sclavia modernă și exploatarea

Linia de Asistență Telefonică Sclavia Modernă și Exploatarea oferă informații, sfaturi și indicații despre problemele sclaviei moderne către potențiale victime, afaceri sau public general din toată Marea Britanie. Serviciul nostru este gratuit, confidențial, disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și disponibil în 200 de limbi.

08000 121 700

https://www.modernslaveryhelpline.org/

Medaille Trust

The Moving on Project (Londra) oferă sprijin personalizat și servicii pentru care nu trebuie programare în prealabil femeilor din Londra afectate de sclavia modernă. Oferim ajutor pentru angajare, educație, bunăstare fizică și mentală, integrare în comunitate, trai independent și acces la justiție. Avem un serviciu de interpretare pentru români. Pentru mai multe informații, sesizări sau autosesizări, ne puteți scrie pe adresa [email protected] sau [email protected]

0800 06 999 16

[email protected]

https://www.medaille-trust.org.uk/moving-on/moving-on-project

The Salvation Army

Dacă tu sau cineva cunoscut suspectezi că ar putea fi o victimă a sclaviei moderne și aveți nevoie de ajutor, poți suna la linia de ajutor The Salvation Army Referral. Este gratuită, confidențială și disponibilă 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Se aplică persoanelor care au cel puțin 18 ani împliniți din Anglia și Țara Galilor. Te vom pune in contact cu primele ajutoare de la fața locului care te vor întreba ce ți s-a întâmplat și vor transmite această informație către persoanele cu rol de decizie ce pot confirma dacă ai dreptul la sprijin de specialitate.

0800 808 3733

https://www.salvationarmy.org.uk/modern-slavery/supporting-survivors

Shelter

Shelter îți poate oferi sfaturi, sprijin și indicații dacă ai probleme cu adăpostul, beneficiile sau cu datoriile. Linia lor de urgență este gratuită și disponibilă 365 de zile pe an ca să te ajute în caz că nu ai adăpost, unde să dormi diseară, dacă ești îngrijorat(ă) că ți-ai putea pierde casa în următoarele două luni sau dacă ești în pericol: 0808 800 4444 (de luni până vineri, de la 8 dimineața la 8 seara. În weekend și în zile de sărbătoare, de la 9 dimineața la 5 după-amiaza). Liniile lor telefonice din Londra sunt, de asemenea, funcționale de luni până vineri de la 9:30 dimineața la 6 după-amiaza. Dacă ai mai puțin de 25 de ani, sună la 0330 053 6091. Dacă ai mai mult de 25 de ani, sună la 0344 515 1540. Poți cere un traducător în limba română când vorbești cu un consultant la telefon.

0808 800 4444

https://england.shelter.org.uk/get_help/helpline

The Passage

Viziunea Pasajului este a unei societăți în care toți oamenii au un adăpost și toți au un loc pe care îl pot numi „acasă”. Pasajul este o organizație caritabilă pentru oamenii fără adăpost din Westminster care oferă sprijin și servicii practice pentru a ajuta la schimbarea vieții oamenilor care nu au un adăpst sau care riscă să nu aibă un adăpost. Passage coordonează un centru de resurse modern în apropiere de stația de tren Victoria, patru proiecte de găzduire, servicii ce oferă ajutor oamenilor care trăiesc în stradă, servicii de sănătate, scheme de prevenție pentru lipsa de adăpost și un program de sprijin pentru sclavia modernă. Serviciile noastre includ: o evaluare și sfaturi inițiale. Dușuri, toalete și spălarea hainelor. Mic dejun și prânz. Sfaturi legate de beneficii. Sfaturi pentru adăpost. Sprijin pentru sănătate mentală. Acces la doctori și asistente. Instruire pentru educație și angajare. Sfaturi legate de dreptul la bunăstare. Grupuri de sprijin. Prin sprijinul personalizat oferit persoanelor pe termen lung alături de ajutoarele de adăpost, Pasajul lucrează pentru a se asigura că lipsa adăpostului este eradicată. În timpul zilei, vă recomandăm să ne vizitați la centrul de resurse, St Vincent’s Centre, Carlisle Place, London, SW1P 1NL (de luni până vineri, între orele 9 și 12 și 13 și 15:30). Ca alternativă, puteți contacta Streetlink. Dacă veți spune unde sunteți și alte detalii prin Streetlink, echipa noastră, autoritățile locale și alte organizații ce se ocupă cu oamenii fără adăpost vă vor putea găsi și oferi ajutor.

https://passage.org.uk/get-help/

Glass Door

Glass Door Homeless Charity oferă adăpost și sprijin persoanelor care se confruntă cu lipsa de adăpost. Între lunile noiembrie și aprilie, între timp, administrăm cel mai mare adăpost de urgență de iarnă din Londra, precum și un serviciu de asistență socială pe tot parcursul anului, care oferă consiliere, sprijin și suport practic. Asistenții sociali ai Glass Door se află în centrele de zi din cartierele londoneze Kensington & Chelsea, Hammersmith & Fulham, Richmond și Wandsworth. Unele dintre centrele de zi oferă mese calde, îmbrăcăminte și facilități de spălare.

020 7351 4948

[email protected]

https://ro.glassdoor.org.uk/homeless-needhelp

East European Resource Centre

Centrul de Resurse din Europa de Est este o organizație care lucrează cu oameni vulnerabili și dezavantajați din Europa de Est. Oferim informații, sprijin și sfaturi acestei comunități despre dreptul la securitate socială, despre imigrație, abuz domestic și violența împotriva femeilor, precum și infracțiunile motivate de ură. Pentru limba română sau engleză, sunați la 07730021986 (de luni până joi, între orele 10 - 16). Dacă îi sunați și nu răspund, este posibil să vă sune înapoi pe telefonul cu care i-ați sunat. Pentru mai multe întrebări despre EUSS, ne poți scrie pe adresa [email protected]. Pentru sfarturi în general, ne poți da email la [email protected].

07730021986

[email protected]

http://www.eeac.org.uk/#/

Work Rights Centre

Centrul pentru Drepturile Muncii este o organizație caritabilă înregistrată, care ajută migranții și britanicii dezavantajați să aibă acces la legea muncii și să își îmbunătățească mobilitatea socială. Asistenții noștri din Londra ajută în lupta împotriva angajatorilor fără scrupule, ajută la aplicarea pentru un loc de muncă, acces la beneficii pentru oamenii în dificultate sau la obținerea statutului de imigrant. Sfaturile noastre sunt gratuite, confidențiale și disponibile în mai multe limbi, inclusiv română, ucraineană, rusă, bulgară sau spaniolă. Dacă îi sunați și nu răspund, este posibil să vă sune înapoi pe telefonul cu care i-ați sunat.

0300 4000 100

https://www.workrightscentre.org/get-our-help

Citizens Advice Kensington & Chelsea

Noi, la Sfatul Cetăţenilor din Kensington și Chelsea, credem că nimeni nu ar trebui să se contrunte cu probleme fără a avea acces la sfaturi independente și de bună calitate. Punem la dispoziție sfaturi gratuite, confidențiale, imparțiale și independente despre probleme legate de beneficii, datorii, cazare, de natură legală, de sănătate, de angajare și de imigrare. De aceea suntem aici: lucrăm în cadrul comunității locale în Kensington și Chelsea ca să le oferim oamenilor informațiile și încrederea necesare pentru a găsi o cale de viitor - oricine ar fi și oricare ar fi problemele lor. Ne puteți contacta telefonic prin Adviceline sau prin serviciul lor săptămânal la care puteți apela fără programare. Dacă ai un prieten sau un membru al familiei care vorbește engleza, te sfătuim să îi aduci cu tine. Adviceline: 0800 144 8848 (între orele 9 și 17, de luni până vineri). Dacă ne suni de pe un telefon mobil, te vom ruga să introduci un număr de telefon fix din zonă pe tastatura ta.

0800 144 8848

[email protected]

https://www.citizensadvicekc.org.uk/how-to-access-our-services

Citizens Advice Westminster

"Noi, la Sfatul Cetăţenilor din Westminster, oferim sfaturi gratuite locuitorilor din zona Westminster sau oamenilor fără adăpost (fără o conexiune în afara Westminsterului). Te putem ajuta cu sfaturi legate de beneficii, datorii, de bani, cazare și lipsa unui adăpost, sănătate și grijă pentru comunitate, sfaturi legate de angajare, imigrare și naționalitate, dar și aspecte legate de infracțiuni și zgomote. Ne poți suna la 0808 278 7834 (de luni până vineri, între orele 9:30 și 16) selectând opțiunea 4. De asemenea furnizăm servicii pentru care nu aveți nevoie de programare în prealabil prin Zoom: https://www.westminstercab.org.uk/contact-us/ și oferim sprijin față în față."

0808 278 7834

https://www.westminstercab.org.uk/adviceshopbooking/

Citizens Advice Hammersmith and Fulham

Noi, la Sfatul Cetăţenilor din Hammersmith și Fulham, oferim sfaturi gratuite, confidențiale și imparțiale legate de beneficii sociale, datorii, cazare, angajare și drepturile consumatorului. Serviciul nostru este disponibil pentru oricine trăiește, muncește sau studiază în Hammersmith și Fulham. Ne poți suna la 0808 278 7832 (de luni până vineri, între orele 10 și 16), ne poți contacta prin formularul online sau poți să te prezinți la serviciul nostru ce nu necesită programare în prealabil.

0808 278 7832

http://cahf.org.uk/

Speranță pentru Justiție

Speranță pentru Justiție oferă servicii de consultanță de natură legală care oferă într-o manieră personalizată și specializată sprijin supraviețuitorilor ca să-și înțeleagă drepturile socio-legale și să identifice unde sunt disponibile remedii legale pentru ei. Dacă vrei să afli mai multe despre cum te putem ajuta sau dacă te confrunți cu dificultăți sau ai orice întrebare legată de drepturile tale referitoare la sclavia modernă în Marea Britanie, nu ezita să contactezi echipa noastră multilingvă pe adresa [email protected] / [email protected], sau să ne suni la 0300 008 8000. Suntem deschiși de luni până vineri. Putem să îți oferim serviciu de interpretare prin telefon.

0300 008 8000

[email protected]

https://hopeforjustice.org/news/questions-about-survivor-care-in-the-uk/

Poți contacta ambasada României care ar putea să te sfătuiască. Este important să contactezi ambasada doar dacă simți că ești în siguranță să o faci.

Informații despre traficul de persoane

Apasă pe subiectele de mai jos pentru a afla mai multe.

Traficul de persoane este mutarea sau recrutarea de oameni, ori prin decepție, constrângere sau forțare cu scopul exploatării. Traficanții profită financiar adeseori de pe urma exploatării oamenilor.

Sunt multe moduri prin care oamenii pot fi atrași și prinși în capcană pentru a fi exploatați:

Se poate să ți se ofere ajutor de călătorie și de cazare în schimbul unei plăți ce va avea loc mai târziu. Să nu fii de acord decât dacă știi toate detaliile. Este metoda folosită de traficanți să controleze și să exploateze oamenii și este un exemplu de obligație de datorie.

Este foarte important, orice ai decide, să pui siguranța ta pe primul loc.

Traficanții pot avea multe fețe. Pot avea orice vârstă, orice sex or naționalitate.

Image of a human face with features from various ethnicities, genders, and ages.

Supraviețuitorii spun adeseori că au fost traficați chiar de parteneri, soț/soție, prieteni și chiar membri de familie.

 • Traficanții sunt motivați, în general, de câștiguri financiare și sunt maești în arta decepției.
 • Știu cum să-ți câștige încrederea și cum să te facă să te simți special(ă).
 • Adeseori abordează oameni prin a le oferi prietenia.
 • Se poate să îți cumpere cadouri, să îți dea bani sau să îți ofere droguri sau alcool.

Din păcate, traficanții abordează oameni în situații vulnerabile. O dată ce au câștigat încrederea, comportamentul traficantului se poate schimba și devin foarte impunători, chiar violenți în anumite cazuri. Rolul lor este să te atragă, să te controleze și să te exploateze. Se poate să te convingă că situația și chiar abuzurile sunt absolut firești.

Poți sesiza orice activitate suspectă prin intermediul aplicației The STOP APP.

Adeseori, traficanții pot forța oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă. Îi vor presa și forța pe oameni să rămână în această situație, recurgând la amenințări și intimidare.

Metode prin care te pot controla includ:

Dacă ești într-una dintre aceste situații și vrei să scapi sunt organizații care te pot ajuta.

Sesizează un incident în THE STOP APP

Image of the STOP APP on a phone.

The STOP APP ajută pe oricine care știe, a văzut, a auzit sau a trecut printr-o situație de trafic de persoane să vorbească despre asta într-un spațiu sigur. Poți raporta un incident anonim și în siguranță prin THE STOP APP. Nu va exista o înregistare a sesizării primite de pe telefonul tău.

Get it on Google Play badge
 • Ai văzut vreo postare online despre un anunț de angajare suspect?
 • Ți s-a oferit un loc de muncă suspect?
 • Tu sau cineva pe care cunoști ați fost forțați să munciți sau sunteți exploatați?

Trimite-ne o sesizare. Ne poți informa cu privire la suspiciunile tale sau observațiile tale prin aplicația STOP APP. Asigură-te că ești într-un loc sigur, departe de incidentul care ți-a trezit suspiciuni, când ne trimiți sesizarea.

STOP THE TRAFFIK este o organizație de prevenție a traficului de persoane. Această aplicație strânge povești individuale despre traficul de persoane la nivel global pentru a întrerupe și preveni această infracțiune. Nu suntem o organizație care salvează vieți și această aplicație nu este monitorizată 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, dar va fi monitorizată în următoarea zi lucrătoare. Dacă oricine este în pericol iminent sau o infracțiune a fost comisă te rugăm să contactezi autoritățile competente.

Părerea ta contează pentru noi

Dacă ai vrea să ne transmiți gândurile tale legate de informația furnizată în această campanie ești mai mult decât binevenit. Nu este nevoie să faci asta ca să primești un sfat. Toate răspunsurile tale sunt complet anonime.

Create your own user feedback survey

Sprijinit de